Heem en Museum, Dorp 64, 2382 Poppel (gem. Ravels)


MUSEUM AAN DE GRENS  
" 'T KASKE " 


HOME
MUSEUM
THEMA'S
't KASKE
GROEPEN
CONTACT

"t Kaske"

Over de herkomst van de naam "t Kaske" zijn de meningen verdeeld. Zeker is dat het kapelletje dat tot 1903 op de plaats stond van het huidige museum, in de volksmond met die naam werd aangeduid. Waarom dat zo was is echter onduidelijk.

Sommigen beweren echter dat aan, of bij het kapelletje een kastje (kaske) was bevestigd waarin openbare aankondigingen zoals huwelijken en dergelijke, werden "aangeplakt", (zoals dat later ook het geval was toen het huidige museum nog in gebruik was als Gemeentehuis van Poppel), waardoor aan de plaats waar de kapel stond werd gereffereerd als "t Kaske".

Anderen hangen echter de mening aan dat in voorbije eeuwen her en der in de Kempen langs de wegen heiligenbeelden of beelden van O.L.Vrouw werden opgehangen in houten kastjes 'Keskes' of 'Kaskes' die dan meestal werden bevestigd op houten palen. Sommigen werden later vervangen door constructies in steen. Zo ook in het centrum van Poppel, de huidige plaats van het museum. "t Kaske" zou in hun optiek dan ook verwijzen naar het stenen kapelletje zelf en niet naar het daaraan of daarbij geplaatste aankondigingen kastje.

Hoe dan ook "t Kaske" blijft ons bezighouden, als aankondigingsplaats, als kapelletje, maar zeker als boeiend Museum aan de Grens (MAG)...

Placeholder Picture
Placeholder Picture